Som controller hos Norian hjelper du CFO hos kundene med utvikling av økonomifunksjonen, sikre kvalitet, effektivitet og automatisering.Som controller hos Norian er du en rådgiver og støttespiller for CFO-ene hos våre kundeselskaper. For meg har dette vist seg å være en uventet utfordrende jobb, i positiv forstand. Du kan se på det som en CFO-enes CFO.

Noen ganger får jeg spørsmål om hvorfor jeg jobber i et regnskapsbyrå. Det blir tydeligvis oppfattet som litt traust, kjedelig og A4 og ikke helt i tråd med den, i all beskjedenhet, energiske typen jeg ellers fremstår som.

Det er nok nettopp derfor jeg har funnet meg så godt til rette her: Norian driver med regnskap og leverer kvalitet på detaljnivå. Samtidig er vi alt annet enn et tradisjonelt regnskapsbyrå.

Økonomisk rådgiver

Detaljene i dette kommer jeg tilbake til. Det sentrale nå er at vi trenger nye dyktige kolleger som kan være rådgiver og sparringspartner med økonomidirektørene i virksomhetene vi har oppdrag for. Jeg ser at mange siviløkonomer med CFO-ambisjoner sikter mot de klassiske storspillerne i markedet. Da er det kanskje ikke så urimelig at et regnskapsbyrå har en litt annen rangering på ønskelisten over drømmejobber.

Da vil jeg påstå at den holdningen handler om mangel på kjennskap til hvordan vi opererer. Hos Norian er vi en energisk gjeng som blir utfordret på kompetanse og faglig innsikt hver eneste dag.

Les også: Kriterier for rett partner på outsourcing

Robotisering

En av de store forskjellene fra et typisk regnskapsbyrå er vår leveransemodell, der mye av det operasjonelle arbeidet for våre kunder utføres av leveranseteams i Vilnius i Litauen. Her har vi et ekstremt kompetent miljø, satt sammen av dyktige folk som faktisk behersker norsk til bruk i jobben.

Like mye utenfor A4-modellen er holdningen vi har til teknologi. Automatisering og robotisering er dagligdagse verktøy, der målet er å eliminere manuelt rutinearbeid som like godt kan overlates til algoritmene.

Lars Belsnes, head of finance, Norian Norge.Lars Belsnes, Head of finance hos Norian.

 

Nearshore

Nå har du nok oppfattet at vi driver etter outsourcing-prinsippet. Med drift i Vilnius, kalles det nearshore fordi det er forholdsvis nært. Vi jobber i tett samarbeid med de ansatte der, både med kundeworkshops, intern kompetanseheving og sosiale påfunn. Likevel er det ikke håpløst langt unna, slik at vi slipper lange reiseperioder som skaper de merkbare logistikkproblemene for familielivet.

Strategisk prosjektleder

Rent praktisk handler en jobb som min – og kanskje snart din – om å være den strategiske prosjektlederen for et knippe oppdrag. I det daglige er jeg rådgiver og sparringspartner både internt og eksternt.

Jeg sørger for at den operative lederen av hvert team, kalt service manager, har spillerom og kunnskap til å utføre sin jobb.

CFO for CFO

Samtidig er jeg en partner for kundens økonomidirektør, en slags CFO for flere CFO-er. Her ligger de virkelig spennende oppgavene. De er gjerne på jakt etter smarte grep som gir mer effektiv drift og styrker bunnlinjen. Det kan for eksempel handle om å gi gode innspill til årsoppgjør og skattemelding. Da er det morsomt å grave dypt i egen kompetanse og erfaringshistorikk for å innfri forventningene.

Ekstra morsomt er det når jeg har lært kunden å kjenne grundig over tid og klarer å se utfordringer og problemstillinger – og forslag til løsninger på disse – før CFO-en selv bringer slike saker på banen. Det er vel det som kalles å være proaktiv.

Teknologi og økonomi

Noen ganger krever det å lese seg opp på nye felt, og ikke minst få input fra kollegene. Detaljer om automatisering og robotisering håndteres av egne faggrupper, og de har mye god kunnskap å formidle.

Men det krever også at du er i stand til å forstå teknologi og hvordan slike verktøy bidrar inn i de økonomiske strategiene.

Les også: Fast track automation

Inspirasjon og mersalg

Gjennom mange år i et økonomisk yrkesliv har jeg jobbet innen de fleste fagfelt. Jeg har vært økonomisjef i flere selskaper, inkludert rollen som CFO, men også drevet med ordinær regnskapsføring. CV-en avslører erfaring med både amerikanske og nordiske aktører, og arbeidshverdagen har gitt en smakebit på dot com-miljøet.

Dette gir grunnlag for å takle en mangesidig rolle hos Norian. Det som virkelig trigger meg, er den strategiske delen. Å være en rådgiver som inspirerer både kolleger og kunder. Samtidig skal du evne å se muligheter for mersalg og fortløpende opparbeide deg kontakter som kan lede til nysalg.

Det var også noe av det som fristet med en slik jobb – der regnskap og finans ikke bare er en intern støttefunksjon, men selve produktet som leveres.

Flere detaljer om outsourcing av økonomifunksjoner finner du på egen temaside.

Dyp kompetanse

Som du forstår, har Norian mer å by på enn den rene regnskapsføringen. Vi trenger nye kolleger med dyp økonomisk kompetanse og egne erfaringer fra de utfordringene vi skal hjelpe kundene våre med.

Du kan med andre ord ikke være helt fersk fra høyskolebenken, men bør allerede ha prestert å snuble i noen faglige tråder.

Kultur

Vi har en fantastisk kultur i Norian preget av lav takhøyde og stor innsatsvilje for å levere god kvalitet. Samtidig har vi det mye morsomt sammen, noe som er viktig for trivselen på jobben, de årlige samlingene med mange hundre kolleger fra ulike land i gruppen er utrolig hyggelige.

Du kan virkelig føle på stemningen at vi er ett sertifisert Great Place to Work-selskap og blant annet kåret til årets private arbeidsgiver i Litauen.

Hører jeg fra deg? Bruk gjerne skjemaet på karrièresiden.